Svensk hummerpremiär är alltid den första måndagen efter den 20 september. Då är det dags att lägga ut hummertinorna längs västkusten och pröva lyckan. Du får som fritidsfiskare som mest använda 14 hummertinor och yrkesfiskare högst 50 stycken. Humrarna lever på mellan 8 och 30 meters djup. Men hummerfisket är inte ofarligt. Det är lätt att råka illa ut om det är höststorm och mörkt på havet och hummerfiskare är en olycksdrabbad grupp.
Vill du äta hummer innan dess så finns levande hummer från Maine i USA och Irland. Vacuumpackad och fryst hummer finns till bra priser hela året. Även om den inte kan jämföras med svensk, färskfångad hummer så är det gott.
Vad är mer lyxigt än hummer? Det skulle väl vara ostron som konkurrerar om förstaplatsen. Eller förstås gåslever…
Här är ett enkelt recept på Nyårshummer – en klassiker som hängt med som förrätt under nyårsmiddagen i många år.