En klassiker bland gratinerade ostron är Ostron Rockefeller. Här är ett recept för 4 personer som hämtats från TV4:s Förkväll. Receptet kommer från Restaurang Rolfs Kök i Stockholm och är inte helt enkelt men mycket gott:
- 12 st ostron
- 1 st schalottenlök
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 1 dl grädde
- 200 g bladspenat
- salt och peppar
- 3 st äggulor
- 1 st citron (saften)
- 1 msk vatten
- 1 krm salt
- 100 g skirat smör (ljummet)
- Öppna ostronen och lägg dem i en kastrull i sitt spad. Sjud dem sakta i ca 30 sek så dem blir halvklara. Rengör underdelen av ostronskalen.
- Finhacka lökarna och sautera dem i ca 3 min i smöret. Strö sedan över mjölet och rör runt väl, häll sedan på grädden. Koka upp och blanda i bladspenaten, smaka av med salt och peppar.
- Vispa äggulor, citronsaft, vatten och salt i en kastrull på mellanvärme. Fortsätt vispa frenetiskt till smeten blivit pösig och har fått en blank konsistens. Dra av kastrullen från värmen och ställ den på en fuktig disktrasa som gör att värmen går ner och att du får ett stadigt grepp. Strila i smöret medan du rör runt och åt samma håll tills allt smöret är borta, lugnt och försiktigt. Smaka ev. av med mer salt.
- Lägg spenaten i botten i ostronskalet och placera ostronet ovanpå. Så här långt går det att förbereda, det går att vispa hollandaisen innan också men låt den stå i ett ljummet vattenbad tills serveringen, annars spricker den.
- Applicera en klick hollandaise på ostronet och ställ in för gratinering i serveringsögonblicket under grillelementet i ugnen tills de är gyllenbruna.
- Avnjut med tabasco!
Smaklig måltid önskar ostronguiden-din ostronexpert på nätet!