Moules Marinière

Klassikern bland musslor och fortfarande en ohotad etta bland musselrecept. I Frankrike och Belgien serverade med pommes frites som “Moules Frites”.

Det här behöver du för 4 portioner:

  • 1-2 kg blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde om du vill ha extra krämig och god sås
  • olivolja
  • persilja
  • salt och peppar

Så här gör du:

  1. Tvätta och borsta musslorna under rinnande vatten
  2. Knacka på musslorna. Kasta bort de som inte stänger sig
  3. Fräs lök och vitlök i olivolja
  4. Tillsätt vitt vin och musslorna
  5. Ånga under lock tills musslorna öppnar sig. Skaka om kastrullen då och då.
  6. Sila av fonden i en kastrull.
  7. Tillsätt ev grädde och smaka av med salt och peppar
  8. Häll över såsen över musslorna och strö över rikligt med hackad persilja

Av de vinkokta musslorna blir en mild, krämig sås som, när musslorna är uppätna, kan ätas som delikat och mättande soppa med sked. Bryt sedan en en bit frasig rustikbaguette och sug upp det sista av musselsåsen. Mmmmm…..Ett glas gott, källarsvalt öl är perfekt till den här klassikern.