Ekologiska ostron – finns det?

Ostronguiden fick mail från Sussi som undrade om det verkligen kan finnas ekologiska ostron eller om hennes fiskhandlare använde detta som ett försäljningsknep. Det var inte helt enkelt att hitta information om ekologiska ostron men, faktiskt, i Frankrike fanns 2012 ett tiotal odlare av “bio” ostron alltså det vi skulle kalla ekologiska ostron. Normer lär finnas uppställda av EU.
Man skapar ett ekosystem runt ostronen med räkor och havskorall och odlar ostronen glest. Endast diploida ostron tillåts. Triploida ostron är resultatet av ett slags genmanipulation vilket ger sterila ostron som alltså inte producerar könsceller, mjölke, men i gengäld kan produceras och ätas året runt.
Man tillsätter små, små tigerräkor som ursprungligen kommer från Japan, till dammarna, salinerna,  där ostronen växer. På botten av salinerna växer ostronen ytterst glest, 1-2 per kvadratmeter. De kallas Pousse en Claire Special, och är de finaste ostronen som odlas på franska Atlantkusten.
De små tigerräkorna växer extremt snabbt i den här miljön och blir till jätteräkor; från 20gram i juli till 50 gram i slutet av säsongen i november. Arterna gynnas av samvaron i salinerna.
Dessutom trivs havskorall (också kallad glasört) i ostronsalinerna och gynnar utvecklingen av ostronen och bidrager också till det lilla ekosystemet. Havskorall är en växt som tidigare användes vid tillverkning av soda som i sin tur användes vid glastillverkning. Den har köttiga blad och anses ha en god sursalt smak som passar bra i en sallad.
Så svaret på frågan är: -ja det finns faktiskt ekologiska ostron hur egendomligt det än kan låta!