I Medelhavet odlas ostron i två stora laguner, etanger, i Languedoc-Roussillon. Man har sedan urminnes tider ätit ostron här och det finns belägg för att både galler och romare njöt av de små kräken.
Alldeles i närheten produceras det vita, friska vinet Picpoul de Pinet som väl är givet när man slagit sig ner på en enkel liten servering i Bouzigues med ett dussin färska ostron på bordet.
1. L´Etang de Thau
Med sina 75.000 hektar är l´Etang de Thau den största av de två större etangerna. Medeldjupet är 5 meter. Den lilla sömniga orten Bouzigues är centrum för ostronodlingen i Medelhanvet, en oansenlig by med ett litet ostronmuseum och många små restauranger som serverar ostron direkt ur lagunen. När ostronguiden besökte Bouzigues inköptes en fin ostronkniv som kommit väl till pass.
2. L´Etang de Leucate
Ett tiotal mil söderut nära pyrénéerna och den spanska gränsen ligger denna lagun. Den är mindre och förutom ostronodling är stränderna underbara och förutsättningarna förr windsurfing bra.
Utsikt över Bouzigues
I Leucate serveras färska ostron på små restauranger direkt av fiskaren. Och då rekommenderas väl kylt Picpoul di Pinet
3. L´Etang de Diane
På Korsikas östkust finns ostronodlingar med anor sedan romarna. Kallas också l´Etang d´Urbino.