Bretagne Sud

 

800px-Henri_Moret_001

Audierne, Henry Moret 1900

Här i södra Bretagne odlas ostron sedan mitten av 1700-talet och Bretagne är vaggan till ostronodling. I södra Bretagne odlas c:a 20.000 ton ostron per år.

792px-Oyster_culture_in_Belon,_France_03

-Tranor i Hornborgasjön?   -Nej, ostronodling i Belon.

Foto: Peter Gugerell, Wikimedia Commons

Strax öster om den pittoreska badorten Concarneau ligger Belonviken och här odlas det platta ostronet, ofta kallat just “Belon”i en liten ort som heter Riec-sur-Bélon, nära konstnärskolonin i Pont-Aven. Det är ett litet område för ostronodling men produktionen av “Belon” är trots detta 5.000 ton per år

Bretagne_Finistere_Concarneau3_tango7174

Hamnen i Concarneau Foto: Tango7174, Wikimedia Commons

1. La baie de Quiberon

I bukten från Riviére d´Etel i väster till orten Penerf i öster finns en rad orter kända för sina ostronodlingar. Innanför bukten bildar Morbihan-golfen ett veritabelt innanhav.

2. La Golfe de Morbihan

Morbihan-golfen ligger innanför Qiberonbukten. Golfen genomkorsas av starka strömmar. Dessa gör att golfen tömmer sig och fyller sig i takt med det kraftiga tidvattnet. Det gör också att plankton finns i överflöd med gynnsamma betingelser för ostronodling.

Morbihangolfen har 365 öar, en för varje dag på året. Den lilla pittoreska  staden Locmariaquer ligger vid inloppet till Morbihangolfen. Här finns förutom högklassiga ostron även berömda stenåldersgravar.

1559367-set-of-sea-cockleshells